Via hypnose kom je tot een diepe rust en kalmte. De hypnose wordt meestal geïnitieerd terwijl je ligt en je zachtjes aan de ogen sluit.

En toch blijft je kritische waarneming, je moreel besef aanwezig. Als hypnotherapeut kan ik dus niets doen wat tegen je normen of waarden ingaat, want dan zou je spontaan uit hypnose komen.

Je bewuste blijft dus alert. Het mooie is dat je ook toegang krijgt tot je onderbewuste waar al je herinneringen en gewoontes zijn opgeslagen. Het is dat onderbewuste dat we via de hypnose gaan bewerken. Onder hypnose ben je namelijk ontvankelijk voor suggesties. De gegeven suggesties worden geformuleerd in functie van je besproken problematiek. Met de zogenaamde ‘posthypnotische suggesties’ worden deze versterkt voor een blijvende werking. Op deze manier kunnen we positieve veranderingen teweeg te brengen.

Vaak is een slechte gewoonte, een gevoel, een aanleg tot verslaving, een gebrek aan zelfvertrouwen, angst,… ontstaan in de kinderjaren. Hier herstellen we ook waarbij we terugkeren naar de jonge jaren om het gevoel ‘om te keren’.

In ieder geval, hypnose is een heel fijn, ontspannen gevoel waar niets sensationeel aan is. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat hypnose een krachtig middel is in therapieën en bij hulpverlening. Hypnose is een kostenbesparende methode; het is meestal doelgericht en sneller en het voorkomt bij een groot aantal klachten onnodige medische behandelingen en medicijngebruik.

“Elke hypnose is een zelfhypnose” is een bekende uitspraak en zeker waar. Als je ‘onder hypnose’ gaat, heb je daar zelf de regie over en die regie houd je ook.

Wat is hypnose niet? Hypnose roept vaak associaties op van een toneelhypnotiseur, die mensen spectaculaire dingen laat doen zonder dat ze daar controle over hebben of het zich later kunnen herinneren. Hierdoor denken mensen dat ze in hypnose hun wil verliezen. Dit is onjuist. Een therapeut laat een cliënt niets tegen zijn of haar eigen wil doen. De cliënt is zich tijdens de trance wel degelijk bewust van wat er gebeurt en kan de suggesties van de therapeut in trance gebruiken om zijn geest te ontspannen en zich zo beter te voelen en te kunnen denken.

Hypnose is afgeleid van het Griekse woord ‘hypnos’. Dit betekent ‘slaap’. Hoewel het ogenschijnlijk op slaap lijkt, toont EEG-onderzoek aan dat slaap en hypnose sterk verschillend zijn. Wel is de hersenactiviteit in de hypnotische trance rustiger dan normaal.